Nawet o Was pamiętałam, tylko właśnie nie wyrobiłam z czasem ;) Najważniejsze jednak, że zdążyłam przed świętami i publikuję Wam przepis na prostą, a zarazem smaczną i efektowną drożdżową choinkę.
1
szklanka letniej wody
25g
drożdży świeżych
400g
mąki pszennej
1
płaska łyżeczka soli
1
płaska łyżeczka cukru
1
łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
30
kuleczek sera mozzarella (można użyć każdego innego pokrojonego w małe kawałki
1
jajko
Świeże
listki bazylii
2
szczypty słodkiej papryki
3
łyżki tartego parmezanu
Sposób
przygotowania:
Drożdże
rozpuszczamy wraz z łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki,
dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z
założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości.
Gotowe
ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30
małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za
pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy
ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach (5-7mm). Smarujemy
roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15
minut. W tym czasie resztę jajka łączymy z posiekaną bazylią oraz papryką.
Smarujemy ponownie podpieczoną choinkę, posypujemy parmezanem i wstawiamy do
piekarnika jeszcze na ok 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z
aromatycznymi sosami.
Sposób
przygotowania ciasta w Tefal Companion:
potwierdzam najlepiej pracuje się gdy nie ma dzieci w domu :D a choinka super :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, bardzo estetycznie :)
OdpowiedzUsuń