Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 13 grudnia 2018

Drożdżowa choinka

Miałam pisać, że w końcu skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać, ale znając mój zapał do alkoholu postoi znacznie dłużej. Niczym pigwówka, którą dopiero dziś zlałam, a robiłam w tamtym roku 🙈 W międzyczasie przygotowałam jakiś tam obiad i poskładałam prania, które wisiały już kilka dni. I to wszystko- uwaga- bez dzieci!Tym razem przejął je całkowicie Pan M.- no może z wyjątkiem podwójnego usypiania Adasia- więc ja mogłam na spokojnie wszystko sobie robić. Tak to lubię!
Nawet o Was pamiętałam, tylko właśnie nie wyrobiłam z czasem ;) Najważniejsze jednak, że zdążyłam przed świętami i publikuję Wam przepis na prostą, a zarazem smaczną i efektowną drożdżową choinkę. 


Składniki na dużą blachę z wyposażenia piekarnika:

1 szklanka letniej wody
25g drożdży świeżych
400g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

30 kuleczek sera mozzarella (można użyć każdego innego pokrojonego w małe kawałki
1 jajko
Świeże listki bazylii
2 szczypty słodkiej papryki
3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy wraz z łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości.
Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach (5-7mm). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. W tym czasie resztę jajka łączymy z posiekaną bazylią oraz papryką. Smarujemy ponownie podpieczoną choinkę, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z aromatycznymi sosami.


Sposób przygotowania ciasta w Tefal Companion:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P1, jeśli ciasto zbytnio się klei, dosypujemy w trakcie odrobinę mąki. Po zakończonej pracy wyciągamy nóż, a ciasto pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.




3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.