W świątecznym wydaniu bardzo spodobał się moim dzieciom i to właśnie dzięki tym kolorom zechciały spróbować "wieńca" jak już ostygł, ale zapewniam, że nie tylko one chętnie sięgały po kawałek. Dorośli także mieli udział w konsumpcji, zwłaszcza, że wypiek był naprawdę spory i podzielny.
Takie ciasta wspaniale smakują nie tylko na deser, ale i na śniadanie podane z filiżanką herbaty lub kubkiem letniego mleka. Przywołują na myśl beztroskie dzieciństwo, za którym teraz w dorosłym życiu, nie raz przychodzi zatęsknić. Z czasem wszystko nabiera innych barw, tęsknimy za młodością, wakacjami, przyjaciołach, którzy rozjechali się po świecie, ale też za zdrowiem, które czasem wydaje się, że szwankuje z dnia na dzień, co raz bardziej. Dbajmy więc o nie, a wszelkie dolegliwości, które nam dokuczają starajmy się zwalczać od razu, w pierwszym stadium choroby, środkami ogólnodostępnymi. Jednym z nich jest Espumisan Max.
500g
mąki
2
jajka
1
szklanka mleka
½ szklanki cukru kryształu
100g masła
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka herbaty marcha
1 łyżka ciemnego kakao
żółtko z łyżką mleka
½ szklanka mrożonych porzeczek
1 białko
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier i
przestudzone masło. Wbijamy jajka, odrobinkę solimy. Wyrabiamy na gładkie
ciasto i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy odpowiednio: kurkumę, herbatę
matcha i kakao. Ponownie wyrabiamy, a następnie każdą część przekładamy do osobnej
miseczki, przykrywamy folią i pozostawimy w lodówce na całą noc.
Rankiem każdą część
ponownie wyrabiamy podsypując odrobiną mąki (czym jej więcej tym drożdżowe
ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy
końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt
wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką,
później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy
porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 17o⁰ C na ok 35- 40
minut (do suchego patyczka). Gotowy wieniec przekładamy na kratkę do studzenia
i jeszcze lekko ciepły smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z białka i cukru pudru.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.