Na święta przygotowałam tylko jedno ciasto takie typowo "do kawy". Pomimo dużej blaszki rozeszło się stosunkowo szybko, bo w dzień po świętach zostało kilka kawałków i to tylko dlatego, że schowałam je do zdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się dużo lepiej kroiło.
Kaloryczna bomba, ale pamiętajcie, że wszelkie postanowienia zazwyczaj zaczynają się z początkiem roku, dokładnie z 2 stycznia, więc na upartego jeszcze zdążycie przygotować na dzisiejszą noc i jutrzejszy dzień.
Dziękuję Kochani za ten rok, za to, że pomimo mojej mniejszej obecności, Wy nadal jesteście i zaglądacie na bloga. Mam nadzieję, że chętnie korzystacie z moich przepisów, testujecie i zapisujecie do ulubionych.
Życzę Wam z całego serca szczęśliwego Nowego Roku! Dużo zdrowia, miłości i spełnienia najskrytszych marzeń! Niech wszelkie postanowienia noworoczne uda się zrealizować! Buziaki dla Was, szampańskiej zabawy!
Składniki
na blaszkę 24x36cm
Biszkopt:
5
jajek
½
szklanki cukru
1
szklanka mąki tortowej
3
łyżki kakao
Szczypta
soli
Krem:
2
szklanki mleka
2
żółtka
3
łyżki mąki tortowej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki cukru
200g
masła 82%
3
pełne łyżki nutelli
Pianka
śmietankowa:
400ml
śmietanki 36%
3
łyżki cukru pudru
250g
serka mascarpone
Dodatkowo:
1
opakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk)
1
opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk)
1
mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki)
1 filiżanka espresso z odrobiną cukru
Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta
Odrobina
kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy
na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym cukrem, a następnie z żółtkami.
Mąkę przesiewamy z kakao, dosypujemy po odrobinie do biszkoptu i cały czas,
ręcznie przy pomocy szpatułki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut (grzałka góra-dół
bez termoobiegu). Upieczony biszkopt pozostawiamy chwilę w uchylonym
piekarniku, a następnie delikatnie przekładamy na deseczkę, ściągamy papier i
studzimy biszkopt spodem do góry.
Krem:
Połowę mleka gotujemy z cukrem, drugą połowę mieszamy z mąkami i
żółtkami. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia
ciągle mieszając, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy przez ok 5 minut, stpniowo dodajemy budyń, następnie
nutellę. Krem wykładamy na biszkopt nasączony filiżanką kawy espresso.
Przykrywamy jasnymi herbatnikami, a te z kolei smarujemy powidłami śliwkowymi.
Układamy warstwę z ciemnych herbatników.
Pianka śmietankowa:
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do gotowej dodajemy
serek mascarpone. Wykładamy na ciemne
herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy obficie kakao oraz startą czekoladą.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.