Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 31 grudnia 2018

Czekoladowa Kubanka

W ostatni dzień roku wypada Was ugościć czymś naprawdę fajnym i ... czekoladowym!
Na święta przygotowałam tylko jedno ciasto takie typowo "do kawy". Pomimo dużej blaszki rozeszło się stosunkowo szybko, bo w dzień po świętach zostało kilka kawałków i to tylko dlatego, że schowałam je do zdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się dużo lepiej kroiło. 
Kaloryczna bomba, ale pamiętajcie, że wszelkie postanowienia zazwyczaj zaczynają się z początkiem roku, dokładnie z 2 stycznia, więc na upartego jeszcze zdążycie przygotować na dzisiejszą noc i jutrzejszy dzień. 
Dziękuję Kochani za ten rok, za to, że pomimo mojej mniejszej obecności, Wy nadal jesteście i zaglądacie na bloga. Mam nadzieję, że chętnie korzystacie z moich przepisów, testujecie i zapisujecie do ulubionych. 
Życzę Wam z całego serca szczęśliwego Nowego Roku! Dużo zdrowia, miłości i spełnienia najskrytszych marzeń! Niech wszelkie postanowienia noworoczne uda się zrealizować! Buziaki dla Was, szampańskiej zabawy!


 
Składniki na blaszkę 24x36cm

Biszkopt:
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
Szczypta soli

Krem:
2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200g masła 82%
3 pełne łyżki nutelli

Pianka śmietankowa:
400ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone

Dodatkowo:
1 opakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk)
1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk)
1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki)
1 filiżanka espresso z odrobiną cukru
Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta
Odrobina kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym cukrem, a następnie z żółtkami. Mąkę przesiewamy z kakao, dosypujemy po odrobinie do biszkoptu i cały czas, ręcznie przy pomocy szpatułki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt pozostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie delikatnie przekładamy na deseczkę, ściągamy papier i studzimy biszkopt spodem do góry.

Krem:
Połowę mleka gotujemy z cukrem, drugą połowę mieszamy z mąkami i żółtkami. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy przez ok 5 minut, stpniowo dodajemy budyń, następnie nutellę. Krem wykładamy na biszkopt nasączony filiżanką kawy espresso. Przykrywamy jasnymi herbatnikami, a te z kolei smarujemy powidłami śliwkowymi. Układamy warstwę z ciemnych herbatników.

Pianka śmietankowa:
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do gotowej dodajemy serek  mascarpone. Wykładamy na ciemne herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy obficie kakao oraz startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.