Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 16 grudnia 2018

Sernik z malinową pianką

Znowu przychodzę do Was nocą, bo w ciągu dnia nie udało się nawet włączyć komputera. Zresztą teraz niby jestem, a obok w pokoju urzęduje Adaś...  Obudził się o 23 i spać nie może. M. go przejął, więc może się na szybko uda dodać wpis. 
Miało być jakieś fajne ciacho i będzie! Padło dziś na sernik z malinami, mrożonymi rzecz jasna, bo o świeże raczej już ciężko :P Poza tym, muszę się zmobilizować i napisać jeszcze dwa przepisy, żeby podrzucić Wam je przed świętami, ale teraz sobie chyba odpuszczę... 


 
Składniki na formę o wym. 24x36cm


Kruche ciasto:
400g mąki
4 żółtka
200g masła
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:
500g sera białego
3 jajka
½ szklanki cukru
100ml słodkiej 30% śmietanki
1 budyń śmietankowy

Pianka:
4 białka
¾ drobnego cukru do wypieków
szklanki oleju słonecznikowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
500g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto ugniatamy mikserem z końcówką do wyrabiania lub ręcznie siekając składniki nożem, a następnie zagniatając. Dzielimy na dwie części- jedną owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą w folii wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie część z lodówki wałkujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190⁰C piekarnika. Podpieczony spód studzimy.

Sernik:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser biały, śmietankę i proszek budyniowy. Mieszamy i łączymy z ubitą z pozostałych białek pianą. Rozsmarowujemy równomiernie na podpieczonym spodzie.

Pianka:
Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy się ubiją na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania wlewamy wolnym strumieniem olej, a następnie łączymy z budyniami w proszku i malinami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Przygotowaną pianką przykrywamy masę serową, a całość posypujemy drugą częścią startego kruchego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika na ok 55 minut, zmniejszając temp. pieczenia do 180⁰C. W trakcie pieczenia, po min. 30 minutach możemy przykryć ciasto folią aluminiową, by wierzch się zbytnio nie przyrumienił.
Gdy ciasto się upiecze- uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w nim, najlepiej całą noc. Zupełnie zimne posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.