Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 4 grudnia 2018

Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym

Święta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam je do ceramicznej formy, polałam sosem i zapiekłam. Jeden naleśnik spokojnie wystarcza dla jednej osoby. Jest słodki (jakże by inaczej!), a jego aromat zdecydowanie przywołuje świąteczny nastrój. Podany na eleganckiej zastawie marki Ambition będzie się naprawdę pięknie prezentował. Niby zwykły naleśnik, ale gwarantuję, że w świąteczne śniadanie idealnie się wpasuje ;)


Składniki na ok 10 sztuk

Naleśniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
Ok 250g mąki pszennej
3 łyki oleju
½ łyżeczki soli

Masa makowa:
250g suchego, mielonego maku
100g masła
½ szklanki miodu
100g rodzynek
200g orzechów włoskich
1 kieliszek rumu
Kilka kropel aromatu migdałowego

Sos pomarańczowy:
½ szklanki soku pomarańczowego
½ szklanki kwaśnej, 18% śmietany
½ szklanki mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
30g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Do miseczki z mlekiem dodajemy pozostałe składniki: wodę, mąkę, jajka, olej oraz sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą mątewki (tudzież rózgi, miksera). Ciasto pozostawiamy na ok 20 minut by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. 

Masa makowa:
Masło wraz z miodem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego roztopienia się tłuszczu. Wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do ostudzenia.
Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Łączymy z tłuszczem, cukrem oraz posiekanymi orzechami. Na końcu dodajemy do smaku trochę olejku migdałowego i rum. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy każdego naleśnika i zwijamy go w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos pomarańczowy:
Składniki na sos dokładnie mieszamy (najlepiej blenderem z końcówką do ubijania), po czym wylewamy na przygotowane naleśniki. Posypujemy migdałami.  Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok 50 minut w temp 180⁰C.. Podajemy na ciepło.

Przepis na udane święta


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.