Składniki
na ok 10 sztuk
2
szklanki mleka
1
szklanka wody gazowanej
2
jajka
Ok
250g mąki pszennej
3
łyki oleju
½
łyżeczki soli
Masa
makowa:
250g
suchego, mielonego maku
100g
masła
½
szklanki miodu
100g
rodzynek
200g
orzechów włoskich
1
kieliszek rumu
Kilka
kropel aromatu migdałowego
Sos
pomarańczowy:
½
szklanki soku pomarańczowego
½
szklanki kwaśnej, 18% śmietany
½
szklanki mleka
2
jajka
1
cukier waniliowy
1
łyżka cukru kryształu
30g
płatków migdałów
Sposób
przygotowania:
Do
miseczki z mlekiem dodajemy pozostałe składniki: wodę, mąkę, jajka, olej oraz
sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą mątewki (tudzież rózgi, miksera). Ciasto
pozostawiamy na ok 20 minut by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy
cienkie naleśniki.
Masa
makowa:
Masło
wraz z miodem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego roztopienia
się tłuszczu. Wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do ostudzenia.
Mak
zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie dokładnie
odsączamy. Łączymy z tłuszczem, cukrem oraz posiekanymi orzechami. Na końcu
dodajemy do smaku trochę olejku migdałowego i rum. Tak przygotowanym nadzieniem
smarujemy każdego naleśnika i zwijamy go w rulonik. Układamy w naczyniu
żaroodpornym.
Sos
pomarańczowy:
Składniki
na sos dokładnie mieszamy (najlepiej blenderem z końcówką do ubijania), po czym
wylewamy na przygotowane naleśniki. Posypujemy migdałami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez
ok 50 minut w temp 180⁰C.. Podajemy na ciepło.
Super pomysł na coś wigilijnie-makowego!
OdpowiedzUsuńx
wow jakoś nie wpadłam na to żeby naleśniki posmarować makiem :)
OdpowiedzUsuń