Składniki na ciasto:
3½ szklanki mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 żółtko
150g masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśniej 18% śmietany
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem orzechowy:
½ szklanki cukru pudru
300g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 szklanki mleka
300g masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na jednolite
ciasto. Owijamy je folią i na min. 30 minut wkładamy do zamrażalnika. Ze
schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości
czereśni.
Nagrzaną patelnię smarujemy z obu stron pędzlem namoczonym w oleju.
Wrzucamy do każdego wgłębienia po jednej kulce, zaciskamy drugą stroną i
trzymamy przez ok 10 sekund. Orzeszki wypiekamy po 2-3 minutki (do uzyskania
złotego koloru) na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy i studzimy. Jeśli w trakcie
wypiekania ciasto wyrosło na boki, to delikatnie je obrywamy, tak by po
sklejeniu dwóch połówek nie było „ozdobnej” falbanki.
Krem:
Orzechy włoskie mielimy na wiórki, zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy
miód. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia i napęcznienia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Gdy nabierze białości, stopniowo dodajemy po
łyżce orzechów. Gotowym kremem napełniamy połówki orzechów i sklejamy je ze
sobą. Najlepsze są po min. kilkugodzinnym leżakowaniu, kiedy pod wpływem kremu
ciastka nieco skruszeją. Polecam!
W moim domu orzechy to podstawa, więc jesienią korzystam z dobrodziejstwa natury i zbieram całe worki, by później cieszyć się ich smakiem przez calusieńki rok.
Również miód wybieram ten naturalny, bo w sobie najwięcej dobrodziejstwa.
Jeśli chcecie tak jak ja przygotować pyszne orzeszki, to zapraszam na zakupy online do sklepu Manufaktura Wielkopolska. Zakupicie tam słoiczek miodu, który sprawi, że po dodaniu go do kremu orzechowego nabierze wyjątkowego smaku!
Już teraz na hasło: Durszlak10 możecie nabyć produkty z dziesięcioprocentowym rabatem! Promocja trwa do 30 czerwca. Zajrzyjcie, bo warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.