Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 22 maja 2019

Pasztet ziemniaczany z mięsem

Przywołując wspomnienia z kuchni mojego dzieciństwa w głowie mam przede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta na deser, na stole zawsze znalazł się dwudaniowy obiad i różne przekąski. Mama dwoiła się i troiła by z niczego zrobić coś, co wszyscy zjemy ze smakiem. Nie pamiętam, by kiedykolwiek wywalała jedzenie, wręcz uczyła, że trzeba je szanować!
Podobnie było z tymi wszystkimi "resztkami", które teraz lądują w koszu, ewentualnie (jeśli tylko są) karmi się nimi zwierzęta. I o ile właśnie to drugie zrozumiem, bo przecież zwierzęta też coś muszą jeść, tak to pierwsze samej osobiście mi przeszkadza. Nawet gdy z obiadu zostaje mi dosłownie łyżka ziemniaków, lecę nakarmić kury Sąsiadki. Mama robi tak samo. A jeśli ziemniaków zostaje więcej, tworzy cuda na kolejny obiad. Zobaczcie sami!


Prawda, że fajny pomysł? Na dodatek prócz ziemniaków można wykorzystać mięso rosołowe, z którym też jest odwieczny problem, jeśli się go od razu nie zje. Wystarczy jakiś pyszny sosik i "drugie danie" Mamy- mamy z głowy!
A jakie specjały kryją kulinarne zapiski Waszych Ukochanych Rodzicielek? 


Składniki na 1 keksówkę (ok 10x20cm):


600g ugotowanych ziemniaków
½ szklanki mleka
1 jajko
Odrobina soli
Szczypta gałki muszkatołowej
600g gotowanego drobiowego mięsa
100g wędzonego boczku
1 duża cebula
½ pęczka pietruszki
Sól, pieprz do smaku
150g pieczarek
1 łyżka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na dwie części.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną oraz zmielone mięso drobiowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarowujemy jedną część ziemniaków. Wykładamy mięso dobrze dociskając, usmażone i odparowane pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Wyrównujemy i smarujemy śmietaną.
Wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika, skręcamy temp. do 180⁰ i pieczemy pasztet przez godzinę. Upieczony pozostawiamy przez ok 15 minut w formie, po czym delikatnie wykładamy i dzielimy na porcje. 
Podajemy na ciepło np z sosami zakupionymi w sklepie Manufaktura Wielkopolska, dokładnie tutaj. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki pozwolą cieszyć się wyjątkowym smakiem, który w połączeniu z domowymi, mięsnymi wypiekami na długo pozostanie w naszej pamięci!
Sprawdźcie ofertę sklepu i pamiętajcie, że do 30 czerwca 2019r. możecie zrobić zakupy z 10% rabatem na hasło durszlak10.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.