Podobnie było z tymi wszystkimi "resztkami", które teraz lądują w koszu, ewentualnie (jeśli tylko są) karmi się nimi zwierzęta. I o ile właśnie to drugie zrozumiem, bo przecież zwierzęta też coś muszą jeść, tak to pierwsze samej osobiście mi przeszkadza. Nawet gdy z obiadu zostaje mi dosłownie łyżka ziemniaków, lecę nakarmić kury Sąsiadki. Mama robi tak samo. A jeśli ziemniaków zostaje więcej, tworzy cuda na kolejny obiad. Zobaczcie sami!
Prawda, że fajny pomysł? Na dodatek prócz ziemniaków można wykorzystać mięso rosołowe, z którym też jest odwieczny problem, jeśli się go od razu nie zje. Wystarczy jakiś pyszny sosik i "drugie danie" Mamy- mamy z głowy!
A jakie specjały kryją kulinarne zapiski Waszych Ukochanych Rodzicielek?
Składniki na 1 keksówkę (ok 10x20cm):
600g ugotowanych ziemniaków
½ szklanki mleka
1 jajko
Odrobina soli
Szczypta gałki muszkatołowej
600g gotowanego drobiowego mięsa
100g wędzonego boczku
1 duża cebula
½ pęczka pietruszki
Sól, pieprz do smaku
150g pieczarek
1 łyżka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub
praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i
gałki muszkatołowej. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na dwie części.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną
oraz zmielone mięso drobiowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z
posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy
papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarowujemy jedną część ziemniaków. Wykładamy
mięso dobrze dociskając, usmażone i odparowane pieczarki oraz pozostałe
ziemniaki. Wyrównujemy i smarujemy śmietaną.
Wkładamy do nagrzanego do
200⁰C piekarnika, skręcamy temp. do 180⁰ i pieczemy pasztet przez godzinę.
Upieczony pozostawiamy przez ok 15 minut w formie, po czym delikatnie wykładamy
i dzielimy na porcje. Podajemy na ciepło np z sosami zakupionymi w sklepie Manufaktura Wielkopolska, dokładnie tutaj. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki pozwolą cieszyć się wyjątkowym smakiem, który w połączeniu z domowymi, mięsnymi wypiekami na długo pozostanie w naszej pamięci!
Sprawdźcie ofertę sklepu i pamiętajcie, że do 30 czerwca 2019r. możecie zrobić zakupy z 10% rabatem na hasło durszlak10.
wow, jak on pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń