Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 25 maja 2019

Ciasto kefirowe z rabarbarem

Przepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna i kilka wolnych minut w zanadrzu, by stworzyć coś tak smacznego, że na jednym kawąłku się na pewno nie skończy! Jeśli jeszcze jesteście w posiadaniu rabarbaru, to  koniecznie upieczcie!


Składniki na formę o wym. 20x20cm

Ciasto:
2szklanki mąki pszennej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka kefiru
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
½ szklanki oleju rzepakowego
3 gałązki rabarbaru

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru pudru
50g masła
20g płatków migdałów

Lukier:
Odrobina mleka- max 2 łyżki
½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

Składniki na kruszonkę siekamy ze sobą, wyrabiamy, zagniatamy i owijamy folią. Przechowujemy w lodówce na czas przygotowania ciasta.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski, dodajemy cukier  oraz cukier wanilinowy. Kefir, jajka oraz olej łączymy ze sobą za pomocą rózgi, a następnie przelewamy do suchych składników. Mieszamy do połączenia i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy i układamy pokrojone łodygi rabarbaru. Posypujemy startą lub rozdrobnioną w malakserze kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i pieczemy (np. z funkcją pary) przez ok 55 minut. Przestudzone ciasto lukrujemy przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.