Składniki na formę o wym. 20x20cm
Ciasto:
2⅓ szklanki mąki pszennej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka kefiru
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
½ szklanki oleju rzepakowego
3 gałązki rabarbaru
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru pudru
50g masła
20g płatków migdałów
Lukier:
Odrobina mleka- max 2 łyżki
½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
Składniki na kruszonkę siekamy ze sobą, wyrabiamy, zagniatamy i owijamy
folią. Przechowujemy w lodówce na czas przygotowania ciasta.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski, dodajemy
cukier oraz cukier wanilinowy. Kefir,
jajka oraz olej łączymy ze sobą za pomocą rózgi, a następnie przelewamy do
suchych składników. Mieszamy do połączenia i przelewamy do wyłożonej papierem
do pieczenia formy. Wyrównujemy i układamy pokrojone łodygi rabarbaru. Posypujemy
startą lub rozdrobnioną w malakserze kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
do 180⁰C piekarnika i pieczemy (np. z funkcją pary) przez ok 55 minut.
Przestudzone ciasto lukrujemy przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.