Prym wiodły zawsze makowniki i serniki, przygotowane z sera zrobionego przez Mamę, z jajkami od prawdopodobnie szczęśliwych kurek ;) i masłem zrobionym na wiejskiej śmietanie. Bez użycia malakserów, mikserów i innych teraz dostępnych "wspomagaczy". Skąd Mama miała siły na to wszystko? Nie mam pojęcia! Ja teraz po ubiciu trzepaczką białek z siedmiu jajek mam zakwasy, nie wspominając o tych kleistych dłoniach, kiedy chcę wyrobić jakieś kruche ciasto ręcznie i mam zajęty malakser. Lubię piec, ale zdecydowanie cieszę się, że mam w kuchni swoich niezawodnych pomocników. I jedyne czego teraz potrzebuję, to niezawodny express do kawy, bo te wszystkie słodkości, które przygotowuję smakują wyśmienicie właśnie w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy lub delikatnego caffe latte, które uwielbiam i piję okazjonalnie u Teściów :)
A gdyby móc się rozkoszować takim codziennie...? I jeszcze na wspólną kawę w towarzystwie np takiego pysznego serniczka zaprosić ukochaną Mamę...? No byłoby idealnie! Dlatego gram w wyjątkowym konkursie organizowanym przez portal Durszlak, przy udziale Manufaktura Wielkopolska i wierzę, że w końcu uda się powitać dzień kawą z własnego, nowiutkiego expresu 😁
Składniki na blaszkę 24x36cm
Kruche ciasto:
300g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
900g sera twarogowego
1⅓ szklanki drobnego cukru
200g roztopionego masła
10 białek
1 małe opakowanie (200g) kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier:
⅕
szklanki mleka
Kilka kropel soku z cytryny
Cukier puder- do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- min. 1
szklanka
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je
zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki
na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔.
Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i
nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180⁰C na ok 20minut, a następnie studzimy.
Masa serowa:
Użyłam dobrej jakości sera wiaderkowego, ale jeśli macie dylemat, który
będzie odpowiedni, to najlepiej kupić zwykły twarogowy i min. dwukrotnie
zmielić.
Ser, połowę cukru oraz cukier wanilinowy ucieramy do uzyskania gładkiej
konsystencji. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i
mieszamy krótko, do połączenia, stopniowo dodając także roztopione masło.
W drugiej misie ubijamy
białka. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją się całkowicie, powoli
dodajemy cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie, kulistymi
ruchami łyżki łączymy ze sobą. Przelewamy na podpieczony spód i posypujemy
resztą ciasta startego na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do nagrzanego do
170⁰C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki
piekarnika, ale ciasta nie wyciągamy! Pozostawiamy je w środku do całkowitego
przestudzenia i dopiero wtedy polewamy przygotowanym lukrem.
Kochani! Jeszcze jedna fajna informacja! Jako że Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami, to każdy myśli czym tym razem zaskoczyć swoją Pierworodną ;) Może tym razem prócz kwiatów (które jednak- wypowiem się w imieniu Matek ;) - lubimy dostawać) dołączycie koszyczek ze smakołykami od Manufaktura Wielkopolska?
Teraz na hasło durszlak10 otrzymacie 10% zniżki na zakupy w ich sklepie, które w promocyjnej cenie możecie zrobić do 30 czerwca 2019r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.