Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 24 maja 2019

Pizza serowa na białym sosie

W domu mam samych fanów pizzy i wszelkich fastfoodów, więc przygotowanie takich posiłków jest, co tu dużo mówić- na porządku dziennym. Pewnie, że staram się jak najrzadziej, ale nie raz idę na rękę i razem z chłopakami przygotowujemy coś zdecydowanie bardziej kalorycznego. 
Teraz zdecydowanie prościej mi to zrobić, bo dzięki nowemu piekarnikowi z funkcją do pieczenia pizzy i termoobiegiem piekę dwie pizze za jednym zamachem. Poprzedni piekarnik owszem- miał funkcję termoobiegu, ale okrutnie przypalał, nie dało się piec na dwóch poziomach, bo albo był spalony spód, albo wierzch, jeśli jedną blaszkę dało się za wysoko. W Electroluxie nie mam tego problemu- na całe szczęście!


Piekarnik parowy Electrolux testuję już od ponad miesiąca.
Czerń, która od razu mi się spodobała jest łatwa w utrzymaniu czystości i świetnie pasuje nawet do ciemnych mebli. Przejrzysta szyba pozwoli kontrolować wypieki, a jej czyszczenie jest niezwykle proste.
System parowy, który jest tak naprawdę główną zaletą, sprawia, że wypieki są smaczne, mięsa soczyste, a chleby doskonale wypieczone.
Blaszki z zestawu, to spełnienie moich marzeń- po ostatnich kilku latach korzystania z form ze strukturą sześcianu mam szczerą nadzieję, że czyszczenie tych będzie o niebo prostsze! Brakuje mi jedynie funkcji szybkiego nagrzewania, ale to nie jest niezbędne do życia, więc można wybaczyć, ewentualnie jeśli ktoś planuje zakupy- zaopatrzyć się  w model wyższy, który akurat tę funkcję będzie mógł nam zapewnić ;) 
Dla mnie jest naprawdę wystarczający i szczerze przyznaję, że przygotowywanie w nim posiłków i deserów, to czysta przyjemność!


Składniki na 2 duże pizze

Ciasto:
400g mąki pszennej
250ml letniej wody
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Biały sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
¾ szklanki słodkiej 30% śmietanki
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
200g pieczarek
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
½ główki brokułu
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
200g sera do pizzy
200g sera wędzonego
2 szt. Sera mozzarella (kulki)
Rukola

Sposób przygotowania

Ciasto:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Rozrobione drożdże wlewamy, zagniatamy ciasto w trakcie dodając oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość dzielimy na pół, wyrabiamy ponownie i rozciągamy na papierze do pieczenia na wielkość dużej blaszki. Smarujemy białym sosem.

Biały sos:
Na oliwię szklimy drobniutko posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładamy gałkę muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, do momentu zgęstnienia. 

Pizza:
W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy dodatki. Pokrojone plastry dusimy do momentu odparowania wody, kurczaka drobno kroimy i smażymy z przyprawą. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sery ścieramy na tarce, a mozzarellę i cebulę kroimy w plastry. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie dodatki dzielimy po połowie i układamy warstwami na wysmarowanych spodach do pizzy.
Zaczynamy od sera wędzonego, następnie pieczarki, kurczak, brokuł, kukurydza, cebula.
Piekarnik wraz z blaszkami nagrzewamy do 250⁰C. Gdy będzie odpowiednio ciepły, na blaszki przekładamy przygotowane pizze, skręcamy temperaturę do 180⁰C i ustawiamy grzanie dolne oraz opiekanie z termoobiegiem. Po ok 7 minutach zamieniamy miejscami i pozostawiamy na kolejne 5-7 minut. W międzyczasie posypujemy obficie pozostałym serem. Przyrumienioną od spodu pizzę wyciągamy z piekarnika i przed podaniem posypujemy rukolą.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.