Przepis na niego zaczerpnęłam ze strony Rozkoszny. Jeśli więc kiedyś będą Was straszyć przyciemniałe i mocno dojrzałe banany, to nie zawahajcie się ich użyć do upieczenia tego chlebka!
Składniki na keksówkę o wym. 10x20cm
Mokre:
2 jajka
100g roztopionego i przestudzonego masła
100g kwaśnej śmietany
4 banany + 1 na wierzch
Suche:
100g drobnego cukru
220g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem rozcieramy, dodajemy banany i rozgniatamy widelcem.
Dodajemy pozostałe mokre składniki: śmietanę, a następnie masło. Ucieramy. Do
ciasta wsypujemy stopniowo przesiane składniki suche (prócz cukru, który już
wykorzystaliśmy!) i mieszamy rózgą lub mikserem. Na końcu dodajemy posiekane
orzechy, rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki,
wyrównujemy i układamy na wierzchu przeciętego wzdłuż banana. Wgniatamy go
lekko i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 60 minut. Po
tym czasie piekarnik uchylamy, a po upływie ok 15 minut wyciągamy chlebek
bananowy i przekładamy na metalową kratkę by przestygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.