Składniki:
300g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy z oliwek
150g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 cukinie żółte
Kilka zielonych szparag
150ml słodkiej śmietanki
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
Kilka listków mięty
Kilka listków bazylii i tymianku
Sól, pieprz do smaku
Parmezan do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
Oliwę podgrzewamy, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a następnie
przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy umytą i startą ze skórką,
na grubych oczkach cukinię oraz szparagi pozbawione zgrubiałych końcówek i
przekrojone wzdłuż na pół. Odparowujemy nadmiar płynu na średnim ogniu.
Śmietankę mieszamy z
żółtkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Dodajemy do warzyw i mieszamy
do połączenia. Gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz
pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy parmezanem-
tartym lub wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.