Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 22 sierpnia 2019

Tagliatelle z sosem cukiniowym i szparagami

Sezon na cukinię trwa w najlepsze i choć ten na szparagi ma się ku końcowi, to na szczęście w większych marketach idzie je jeszcze bez problemu kupić. Jak już dorwiecie jedno i drugie, to koniecznie sięgnijcie na makaronową półkę po tagliatelle i przygotujcie to pyszne danie. Nie od dziś wiecie, że makarony wielbię ogromnie i zdarza się, że sama je robię. Zwłaszcza gdy mam nadmiar jajek, co aktualnie chyba mi już nie grozi :D Bynajmniej nie w tym roku. Nie zmienia to jednak faktu, że ten przygotowałam na samych żółtkach, które zostały po nieudanej próbie upieczenia królowej ciast- bezy Pavlowej. Jego suszenie, mogliście ostatnio pooglądać na fp, gdzie wrzuciłam zdjęcie swojej makaronowej firanki.


 
Składniki:

300g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy z oliwek
150g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 cukinie żółte
Kilka zielonych szparag
150ml słodkiej śmietanki
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
Kilka listków mięty
Kilka listków bazylii i tymianku
Sól, pieprz do smaku
Parmezan do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
Oliwę podgrzewamy, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy umytą i startą ze skórką, na grubych oczkach cukinię oraz szparagi pozbawione zgrubiałych końcówek i przekrojone wzdłuż na pół. Odparowujemy nadmiar płynu na średnim ogniu.
Śmietankę mieszamy z żółtkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Dodajemy do warzyw i mieszamy do połączenia. Gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy parmezanem- tartym lub wiórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.