Wracając do naszych jagodzianek- zrobiłam je z ciasta, które bardzo często stosuję właśnie przy tego typu wypiekach. U mnie sprawdza się idealnie, więc może również u Ciebie się przyjmie :)
Owoce zawsze można zamienić, ale im kwaśniejsze, tym bardziej polecałabym kruszonkę, która nieco to nasze życie osłodzi :)
Składniki na ok 6-8 jagodzianek:
2 pełne szklanki mąki+ do podsypywania
200ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
⅓
łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
50g masła
Dodatkowo:
60g jagód
Gruby cukier do wypieków
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko
z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu
roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę
do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze
na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6 części. Każdą część
wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki,
pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu.
Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy grubym cukrem. Pozostawiamy na
ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180st C
piekarnika na ok 25 minut- do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.