To co kupiłam musiało więc starczyć na obowiązkowe w sezonie pierogi z jagodami i jagodzianki, a reszta cichutko leży w zamrażarce i czeka w kolejce do przygotowania tortu na 5 ur. Olusia które już w czwartek.
Tymczasem zapraszam po przepis na pierogi, które są delikatne dzięki dodatku mleka w cieście. Polane masłem i odrobiną śmietanki, posypane cukrem i w towarzystwie świeżych owoców znikają w mig!
Składniki na ok 50 sztuk:
½ szklanki gorącego mleka
½ szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
2½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
Jagody leśne lub borówki
Sposób przygotowania:
Wodę z mlekiem i olejem mieszamy. Dodajemy
sól, a następnie stopniowo sypujemy mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które
przekładamy na podsypany mąką blat i przykrywamy szklanym lub plastikowym
pojemnikiem na minimum 30 minut.
W tym czasie jagody myjemy i delikatnie osuszamy.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i
szklanką wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce owoców i mocno sklejamy. Pozostałe
ciasto ponownie sklejamy, wałkujemy i wycinamy aż do jego skończenia.
Tak przygotowane pierogi
wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na
wierzch. Podajemy z owocami, śmietanką i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.