Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 20 sierpnia 2019

Pomarańczowa lemoniada z miętą

To już chyba ostatnie takie ciepłe dni tego lata. Teraz kiedy my dopiero w planach mamy wyjazd, zapowiadają deszcz :D Nic tylko skakać z radości... No ale nie ma co myśleć na zapas, pogody nie zmienimy, więc trzeba się cieszyć tym co jest teraz. A dziś pomimo lekkiego wiaterku jest naprawdę piękny dzień! Taki, że spokojnie można usiąść ze szklaneczką czegoś chłodniejszego i wygrzewać się do woli!


Składniki na ok 1l lemoniady

2 pomarańcze
500ml wody niegazowanej
500ml tonicu
Kilkanaście mniejszych listków mięty
Kilka mrożonych truskawek
Plastry cytryny i limonki

Sposób przygotowania:

Z pomarańczy wyciskamy sok i przelewamy (razem z miąższem) do foremki na lód. Do każdej przegródki dajemy listek mięty, mrozimy.
Wodę niegazowaną łączymy tonikiem. W szklankach układamy po kilka kostek zamrożonego soku z pomarańczy, truskawki, świeżą miętę i plastry limonki oraz cytryny. Zalewamy wodą. Lemoniada ta doskonale orzeźwia w upalne dni i zaspokaja pragnienie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.