Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy po ułożeniu pierwszej warstwy herbatników, sięgam do lodówki po kajmak by go podgrzać, a tam w puszce zamiast niego mleko zagęszczone...?
No... przysiadłam więc na chwilę i myślę: Co teraz? Może zrobię bez...? Ale przecież to nie to! Przeszukałam więc lodówkę wzdłuż i wszerz, pootwierałam szafki i stwierdziłam, że owszem, będzie 3 bit, ale w wersji owocowo sernikowej. Mleko i masło do masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝
Składniki na formę 24x36cm:
1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk)
Krem budyniowy:
750ml mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
250g masła o min. zawartości tłuszczu 82%
2 banany
Warstwa truskawkowa:
500ml wody
3 galaretki truskawkowe
500g świeżych lub mrożonych truskawek
200g twarogu sernikowego z mascarpone
President
Warstwa wierzchnia:
300g twarogu sernikowego z mascarpone
President
200ml słodkiej 30% śmietanki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
40ml wody
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml
wody
Sposób przygotowania:
Formę w której będziemy przygotowywać
ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą
warstwę herbatników.
⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej
części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje
dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy
łyżką do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej
konsystencji. Wrzucamy pokrojone na kawałki banany i wykładamy na herbatniki.
Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a
następnie wrzucamy mrożone lub świeże truskawki. Miksujemy i pozostawiamy do
lekkiego stężenia. Łączymy z twarogiem i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy
kolejną- ostatnią ich warstwą.
Żelatynę zalewamy odmierzoną ilością wody,
mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej
do uzyskania lejącej konsystencji. Uważamy by nie zagotować, bo straci swoje
żelujące właściwości. Studzimy.
Twaróg sernikowy łączymy ze śmietanką i
cukrem pudrem. Powoli dodajemy żelatynę i miksujemy. Wykładamy na wierzch, a
następnie polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto schładzamy w
lodówce minimum kilka godzin, najlepiej jednak przygotować je wieczorem i
wstawić na całą noc. Będziemy mieć pewność, że wszystkie warstwy odpowiednio
się schłodziły i dadzą się pokroić „bez rozjeżdżania” ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.