Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 4 sierpnia 2019

3 bit owocowo-sernikowy

Kiedy w piątek zabrałam się za przygotowanie sernika czekoladowego, byłam święcie przekonana, że dziś posilę Was zdjęciami właśnie tego ciacha. Nic z tego! Sernik, choć w smaku całkiem ok, nie zastygł na tyle, bym mogła zrobić mu zdjęcia. Przepis muszę więc raz jeszcze doprecyzować i powtórzyć, choć pewnie w mniejszej blaszce. Na konsumpcję znaleźli się chętni, więc skoro już go "opchnęłam", to musiałam pomyśleć o czymś zastępczym na niedzielę. Zrażona poprzednikiem nie chciałam zbytnio kombinować i postawiłam na ciasto bez pieczenia, które zazwyczaj 😆 zawsze mi wychodzą. Święcie przekonana, że mam w domu masę kajmakową, postanowiłam zrobić 3 bita. 
Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy po ułożeniu pierwszej warstwy herbatników, sięgam do lodówki po kajmak by go podgrzać, a tam w puszce zamiast niego mleko zagęszczone...? 


No... przysiadłam więc na chwilę i myślę: Co teraz? Może zrobię bez...? Ale przecież to nie to! Przeszukałam więc lodówkę wzdłuż i wszerz, pootwierałam szafki i stwierdziłam, że owszem, będzie 3 bit, ale w wersji owocowo sernikowej. Mleko i masło do masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝


Składniki na formę 24x36cm:

1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk)

Krem budyniowy:
750ml mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
250g masła o min. zawartości tłuszczu 82%
2 banany

Warstwa truskawkowa:
500ml wody
3 galaretki truskawkowe
500g świeżych lub mrożonych truskawek
200g twarogu sernikowego z mascarpone President

Warstwa wierzchnia:
300g twarogu sernikowego z mascarpone President
200ml słodkiej 30% śmietanki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
40ml wody
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody

Sposób przygotowania:

Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników.
mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy pokrojone na kawałki banany i wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wrzucamy mrożone lub świeże truskawki. Miksujemy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Łączymy z twarogiem i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną- ostatnią ich warstwą.
Żelatynę zalewamy odmierzoną ilością wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania lejącej konsystencji. Uważamy by nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości. Studzimy.
Twaróg sernikowy łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Powoli dodajemy żelatynę i miksujemy. Wykładamy na wierzch, a następnie polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto schładzamy w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej jednak przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc. Będziemy mieć pewność, że wszystkie warstwy odpowiednio się schłodziły i dadzą się pokroić „bez rozjeżdżania” ;)


Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.