Rogaliki z tego przepisu są naprawdę smaczne. Miękkie także na drugi dzień (no wybaczcie, ale 4 blaszek w jeden dzień się nie dało!).
U mnie gościły już kilka razy, ale będę je powtarzać, dopóki nie dojdę do perfekcji ze zwijaniem ;) Bo w tym wszystkim, to to jest chyba najtrudniejsze, by tak to zrobić, by nic nie wyciekło...
Składniki na 4 blaszki:
½ l mleka
1 kg mąki
100g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
160g masła
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
Nadzienie- budyń, nutella lub marmolada
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzewamy z cukrem. Nie może przekroczyć temperatury
35⁰C. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Masło stapiamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy cukier z wanilią,
żółtka i wyrośnięte z drożdżami mleko. Wyrabiamy dokładnie, dłonią przez ok 10
minut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy
przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do
osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką
do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy
na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde
koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie, zwijamy ciasno zlepiając
troszkę brzegi i tak formując rogalika, by koniec zwijania był zawsze na
spodzie.
Przekładamy na blaszki
wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem
z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut
(do uzyskania złotego koloru).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.