Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 11 września 2019

Drożdżówka z morelami i kruszonką

Muszę Wam powiedzieć, że mam ogromne szczęście, że drożdże mnie lubią :) Nie wyobrażam sobie- jak w przypadku babki piaskowej na maśle, że mogłaby nie wyjść mi jakaś drożdżówka. Zresztą w ogóle drożdżowe ciasto, bo i pizze i racuchy... Te ostatnie właśnie dziś będą na obiad, ale wcześniej zapraszam Was na ciasto morelowe, które doskonale sprawdzi się do herbatki jak i kawki. 

 

Składniki na małą keksówkę:

2 pełne szklanki mąki+ do podsypywania
200ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
50g masła

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru pudru
50g masła

Dodatkowo:
Ok 6-8 moreli
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x20cm.
Morele myjemy, pestkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego i karmelizujemy kilka chwil- do momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Owoce rozgniatamy widelcem i delikatnie przestudzone smarujemy na całej powierzchni ciasta, pozostawiając ok 3cm czystego paska z jednej krótszej strony. Zwijamy w roladę tak, by właśnie ta czysta strona znalazła się całkowicie pod spodem. Przekładamy do sylikonowej formy lub zwykłej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. pół godziny do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką, którą zrobimy ugniatając podane na nią składniki.
Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto przekładamy do gorącego i pieczemy do suchego patyczka- ok 30 minut. Przestudzony wierzch możecie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.