Składniki na małą keksówkę:
200ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
⅓
łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
50g masła
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru pudru
50g masła
Dodatkowo:
Ok 6-8 moreli
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko
z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu
roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę
do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze
na stolnicy podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na prostokąt o wymiarach
30x20cm.
Morele myjemy, pestkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z
miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego i karmelizujemy
kilka chwil- do momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Owoce
rozgniatamy widelcem i delikatnie przestudzone smarujemy na całej powierzchni
ciasta, pozostawiając ok 3cm czystego paska z jednej krótszej strony. Zwijamy w
roladę tak, by właśnie ta czysta strona znalazła się całkowicie pod spodem.
Przekładamy do sylikonowej formy lub zwykłej keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. pół godziny do
wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy
kruszonką, którą zrobimy ugniatając podane na nią składniki.
Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto przekładamy do gorącego i pieczemy
do suchego patyczka- ok 30 minut. Przestudzony wierzch możecie polać lukrem lub
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.