Składniki na formę „keksówkę””:
9 podłużnych biszkoptów
350g białego sera- najlepiej sernikowy z wiaderka, a jeśli zwykły to
zmielić minimum 2 razy, bo po moim jednym razie widzę, że to było za mało;)
1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka przeźroczysta
Świeże, sezonowe owoce: truskawki, borówki, winogrono itp.
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy galaretki we wrzących wodach: obie brzoskwiniowe w jednej
pełnej szklance wody, truskawkową
również w jednej szklance, a przezroczystą w 400ml wody. Owoce myjemy i
osuszamy.
Formę wykładamy folią spożywczą i układamy biszkopciki.
Ser mielimy, a następnie łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki
(bez syropu!), cukrem pudrem i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Wylewamy na
biszkopty i schładzamy.
Gdy wierzch sernika będzie
twardy wylewamy połowę czerwonej, truskawkowej galaretki i układamy owoce.
Schładzamy ok 20 minut w lodówce i wylewamy galaretkę przeźroczystą. Gdy ta
również zastygnie, wylewamy resztę galaretki truskawkowej i delikatnie ruszając
formą rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do lodówki min. na godzinę, by ciasto
dokładnie stężało.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń