Schab wcale nie jest tak łatwo przygotować i przyznaję że nie lubię kiedy jest pieczony bez dodatków. Zawsze wychodzi taki suchy. W tym przypadku mięso pozostaje kruche, łatwo się je kroi, a dzięki kapuście, mamy niemal cały obiad gotowy ;)
Składniki:
2
kg schabu bez kości
1
kg kiszonej kapusty
100g
grzybów leśnych
1
szklanka bulionu
2
łyżki sosu sojowego
1
cebula
1
marchewka
2
ząbki czosnku
2
liście laurowe
3
ziarenka ziela angielskiego
Sól,
pieprz do smaku
Olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Schab
myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami- solą, pieprzem, sosem sojowym oraz
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Grzyby
namaczamy w wodzie- również całą noc.
Nazajutrz
kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy, przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy oraz startą na
drobnych oczkach marchewkę. Delikatnie
doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zamarynowany
schab obsmażamy na rozgrzanym oleju, kroimy w plastry i studzimy. Na tej samej
patelni smażymy pokrojoną cebulę, a gdy zmięknie dodajemy posiekane drobniej
grzyby leśne. Chwilę smażymy i przekładamy do kapusty. Mieszamy. Na kapuście
układamy plastry schabu, całość podlewamy bulionem. Naczynie zamykamy i
wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na ok 90-120 minut.
Warto przygotować
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi smakowicie.Na pewno go wypróbuje, dzęki:)
OdpowiedzUsuń