Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 21 września 2019

Schab pieczony w kapuście

To już nie pierwszy raz, kiedy dzielę się z Wami przepisem starym, ale sprawdzonym i wartym uwagi. Zupełnie nie wiem, czemu go przeoczyłam, ale faktem jest, że na publikację czekał niemal 2 lata. Widać to zresztą po zdjęciach, które teraz, po publikacji, będę mieć większą motywację by zmienić. 
Schab wcale nie jest tak łatwo przygotować i przyznaję że nie lubię kiedy jest pieczony bez dodatków. Zawsze wychodzi taki suchy. W tym przypadku mięso pozostaje kruche, łatwo się je kroi, a dzięki kapuście, mamy niemal cały obiad gotowy ;)


Składniki:

2 kg schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
100g grzybów leśnych
1 szklanka bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami- solą, pieprzem, sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Grzyby namaczamy w wodzie- również całą noc.
Nazajutrz kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę.  Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zamarynowany schab obsmażamy na rozgrzanym oleju, kroimy w plastry i studzimy. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną cebulę, a gdy zmięknie dodajemy posiekane drobniej grzyby leśne. Chwilę smażymy i przekładamy do kapusty. Mieszamy. Na kapuście układamy plastry schabu, całość podlewamy bulionem. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na ok 90-120 minut. 



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.