Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 lutego 2020

Kebab na frytkach

Jeden Kapsalon już na blogu jest i cieszy się sporym zainteresowaniem pomimo profanacji jaką wywołałam dodając do niego pieczarki ;) Tym razem pieczarek nie będzie, ale nie będzie też smażonych w głębokim oleju frytek i jednorazowych foremek. 
Spoglądając na komentarze pod poprzednim kapsalonem, nie wiem czy jakkolwiek go jeszcze komentować. No bo wiecie, zaraz zacznie się lawina, że to wcale nie holenderski, że sos nie taki, że frytki nie takie i w ogóle wszystko nie tak jak być powinno. By nikt tu zaraz nie psioczył i wypominał, użyłam podstępnej nazwy "Kebab na frytkach" i mam nadzieję, że jak ktoś będzie miał ochotę, to po prostu przygotuje i nacieszy się smakiem ;) 


Składniki na salaterkę o śr. ok 25cm

300g mrożonych frytek
2 duże piersi z kurczaka
30dkg sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej

Sos I:
3 łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu pikantnego
20 ml przegotowanej zimnej wody

Sos II:
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mrożone frytki wrzucamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do nagrzanego do 220ºC piekarnika na ok 20 minut, do uzyskania złotego koloru (w trakcie mieszamy z dwa razy by się zbytnio nie zrumieniły). Przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.


2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem i mieloną papryką. Mięso układamy na frytkach. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut. 


3. Przygotowujemy sos: I:  łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą i polewamy po roztopionym serze. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w pół plasterki, piórkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorkami. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu- na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.