Spoglądając na komentarze pod poprzednim kapsalonem, nie wiem czy jakkolwiek go jeszcze komentować. No bo wiecie, zaraz zacznie się lawina, że to wcale nie holenderski, że sos nie taki, że frytki nie takie i w ogóle wszystko nie tak jak być powinno. By nikt tu zaraz nie psioczył i wypominał, użyłam podstępnej nazwy "Kebab na frytkach" i mam nadzieję, że jak ktoś będzie miał ochotę, to po prostu przygotuje i nacieszy się smakiem ;)
Składniki na salaterkę o śr. ok 25cm
300g mrożonych
frytek
2 duże piersi z kurczaka
30dkg sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 duże piersi z kurczaka
30dkg sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
Sos I:
3 łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu pikantnego
20 ml przegotowanej zimnej wody
Sos II:
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mrożone frytki wrzucamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do nagrzanego do 220ºC piekarnika na ok 20 minut, do uzyskania złotego koloru (w trakcie mieszamy z dwa razy by się zbytnio nie zrumieniły). Przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
2. Piersi kurczaka
myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z
przyprawą kebab, pieprzem i mieloną papryką. Mięso układamy na frytkach. Posypujemy
startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.