Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 8 lutego 2020

Drożdżówki z serem

Marzy Ci się słodkie drugie śniadanie? A może nie masz pomysłu na podwieczorek dla dzieci? Prawda jest taka, że kiedy ich nie przygotujesz to i tak zjesz ze smakiem. Choćby to pora obiadowa była, to skusisz się na jedną. Bo takie ciepłe, świeżutkie są najlepsze i nic to, że mama zawsze ostrzegała, by nie jeść ciepłego pieczywa etc... Pachną obłędnie i są tak mięciutkie że nie sposób się powstrzymać. Przekonajcie się zresztą sami!



Składniki na 8 sztuk:

500g mąki
50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
100g roztopionego, przestudzonego masła
50g cukru pudru
Szczypta soli

Nadzienie:
400g twarogu sernikowego
50ml słodkiej, 30% śmietanki
1 żółtko
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo
1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Mleko, drożdże i odrobinę cukru mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozczyn i cukier puder. Zagniatamy dłońmi lub mikserem z hakiem, powoli dolewając przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy mikserem ok 5 minut- dłońmi przynajmniej drugie tyle. Zagniecione ciasto przekładamy do czystej, wysmarowanej olejem miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 45 minut. 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser- jeśli mamy w kawałku- mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Można też zmiksować z cukrami, śmietanką i żółtkiem w blenderze. Jeśli posiadacie ser wiaderkowy, to pamiętajcie by najpierw rozrobić go z cukrami i żółtkiem, a dopiero później ewentualnie dolewać śmietankę, bo one mają to do siebie, że są znacznie rzadsze niż normalny ser w kostce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie zagniatamy i wałkujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 60 x 25cm i dzielimy na 8 równych pasów ( każdy powinien mieć ok 8x25cm).  Każdy pas nacinamy z jednej strony na 4-5 paseczków na długość ok 10cm.

Ser porcjujemy na 8 części, tak by wszędzie było (mniej więcej) równo. Nakładamy na ciasto od gładkiej, nie pociętej strony i zwijamy do końca, tak by te cienkie paseczki były na wierzchu i zaplatamy je pod spód drożdżówek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką.
Po ok 30 minutach drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Upieczone drożdżówki przekładamy na kratkę do studzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.