Składniki na 8 sztuk:
500g mąki
50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
100g roztopionego,
przestudzonego masła
50g cukru pudru
Szczypta soli
Nadzienie:
400g twarogu sernikowego
50ml słodkiej, 30%
śmietanki
1 żółtko
1 opakowanie cukru z
prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
1 żółtko+ 2 łyżki mleka do
posmarowania drożdżówek
Cukier puder do posypania
po wierzchu
Sposób przygotowania:
Mleko, drożdże i odrobinę
cukru mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól,
roztrzepane jajko, rozczyn i cukier puder. Zagniatamy dłońmi lub mikserem z
hakiem, powoli dolewając przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy mikserem ok 5 minut-
dłońmi przynajmniej drugie tyle. Zagniecione ciasto przekładamy do czystej, wysmarowanej
olejem miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia
na minimum 45 minut.
W tym czasie
przygotowujemy nadzienie. Ser- jeśli mamy w kawałku- mielimy lub przepuszczamy
przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Można też zmiksować z cukrami,
śmietanką i żółtkiem w blenderze. Jeśli posiadacie ser wiaderkowy, to
pamiętajcie by najpierw rozrobić go z cukrami i żółtkiem, a dopiero później
ewentualnie dolewać śmietankę, bo one mają to do siebie, że są znacznie rzadsze
niż normalny ser w kostce.
Wyrośnięte ciasto
przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie zagniatamy i wałkujemy dość
cienko na prostokąt o wymiarach 60 x 25cm i dzielimy na 8 równych pasów ( każdy
powinien mieć ok 8x25cm). Każdy pas
nacinamy z jednej strony na 4-5 paseczków na długość ok 10cm.
Ser porcjujemy na 8
części, tak by wszędzie było (mniej więcej) równo. Nakładamy na ciasto od
gładkiej, nie pociętej strony i zwijamy do końca, tak by te cienkie paseczki
były na wierzchu i zaplatamy je pod spód drożdżówek. Przekładamy na wyłożoną
papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod
ściereczką.
Po ok 30 minutach drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i
wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut (do zrumienienia).
Upieczone drożdżówki przekładamy na kratkę do studzenia, a następnie posypujemy
cukrem pudrem.
Urocze :)
OdpowiedzUsuń