Składniki na biszkopt:
3 jajka
125ml oleju
rzepakowego
120g cukru
kryształu
50g świeżego
szpinaku baby
Ok 250g mąki
pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
300ml słodkiej 36%
śmietany
3 łyżki cukru
pudru
½ opakowania
żelatyny do deserów
½ szklanki jagód
leśnych
1 łyżeczka soku z
cytryny
Polewa:
50 ml słodkiej
śmietanki 30% lub 36%
½ tabliczki białej
czekolady
Sposób
przygotowania:
Szpinak miksujemy
z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy, a
następnie dodajemy szpinak. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia i przelewamy na blaszkę o wym.
26x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180ºC i pieczemy do suchego patyczka- około 25 minut. Upieczony od razu
wyciągamy, przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwijamy na roladę
wzdłuż dłuższego boku (rolada będzie krótsza, ale jednocześnie wyższa).
Pozostawiamy do przestudzenia.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, dostosowując ilość wody, do ilości substancji żelującej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy małym strumieniem żelatynę, dodajemy jagody i sok z cytryny, przygotowanym kremem smarujemy rozwiniętą roladę i delikatnie zwijamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą wymieszaną ze śmietanką.
Ile gram jest w 1/2 paczce żelatyny? Nie chcę dać za dużo i wolę zapytać;)
OdpowiedzUsuńJedni opakowanie żelatyny do deserów dr.oetkera to 60g, połowa 30g ☺️
Usuń