Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 29 lutego 2020

Rolada szpinakowa z jagodami

Wiecie już doskonale, że ciasta szpinakowe są jednymi z moich ulubionych. W lodówce (tudzież zamrażarce) zawsze mam jego zapas, bo nigdy nie wiem, kiedy najdzie mnie na pieczenie. Wbrew pozorom nie robię tego zbyt często, ale jeśli już, to staram się wymyślać i nie powtarzać dwóch takich samych ciast. Nie dlatego, że coś z nimi nie tak, po prostu chęć spróbowania czegoś innego jest silniejsza od całej reszty ;) Tak też było z tą roladą. Jest pyszna, taka lekka i trochę wiosenno-letnia. Ja osobiście na pewno ją jeszcze powtórzę, ale jak mi się jacyś Goście zapowiedzą, żeby miał kto zjeść ;) Chcę zrobić w większej blaszce, z półtorej porcji, co na pewno sprawi że będzie cieńsza i lepiej się zwinie. Tutaj macie składniki podane na zwykłą blaszkę.


Składniki na biszkopt:

3 jajka
125ml oleju rzepakowego
120g cukru kryształu
50g świeżego szpinaku baby
Ok 250g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
300ml słodkiej 36% śmietany
3 łyżki cukru pudru
½ opakowania żelatyny do deserów
½ szklanki jagód leśnych
1 łyżeczka soku z cytryny

Polewa:
50 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
½ tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy, a następnie dodajemy szpinak. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia i przelewamy na blaszkę o wym. 26x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do suchego patyczka- około 25 minut. Upieczony od razu wyciągamy, przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwijamy na roladę wzdłuż dłuższego boku (rolada będzie krótsza, ale jednocześnie wyższa). Pozostawiamy do przestudzenia.

Krem:

Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, dostosowując ilość wody, do ilości substancji żelującej.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy małym strumieniem żelatynę, dodajemy jagody i sok z cytryny, przygotowanym kremem smarujemy rozwiniętą roladę i delikatnie zwijamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą wymieszaną ze śmietanką.




Profil Kuchnia w czekoladzie znajdziesz także na INSTAGRAMIE :)

2 komentarze:

  1. Ile gram jest w 1/2 paczce żelatyny? Nie chcę dać za dużo i wolę zapytać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedni opakowanie żelatyny do deserów dr.oetkera to 60g, połowa 30g ☺️

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.