Całość, łącznie z posprzątaniem kuchni zajęła nam jakieś 30 minut, więc spokojnie polecam jeszcze na dzisiejsze popołudnie!
Składniki na jeden duży talerz:
2 opakowania serka
homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1 łyżeczka pasty
waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
(w tym wypadku nie
polecam cukru waniliowego)
Szczypta soli
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
1½ szklanki mąki
tortowej
Dodatkowo:
Ok 750ml oleju do
smażenia
½ szklanki drobnego
cukru kryształu
1 pełna łyżka
cynamonu
Sposób
przygotowania:
Olej rozgrzewamy w
rondelku lub na patelni do temperatury 170ºC. Jeśli nie mamy termometru możemy
sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek surowego ziemniaka lub odrobinę ciasta
i jeśli wypłynie od razu na wierzch, tzn że tłuszcz jest odpowiednio gorący.
W tym samym czasie, co olej
się nagrzewa, my przygotowujemy ciasto. Mieszamy rózgą kuchenną serki homogenizowane
z całymi jajkami, szczyptą soli i pastą waniliową. Nastepnie stopniowo dodajemy
przesianą z proszkiem mąkę i mieszamy do połączenia. Zanurzoną uprzednio w oleju
małą łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wrzucamy na gorący olej. Pączki
praktycznie same się obracają co jakiś czas, dlatego pilnujemy tylko by się nie
przypaliły. Złote wykładamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe obtaczamy w
cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
Śliczne, puszyste pączusie, takie jakie lubię. Cudownie wyglądają.. :)
OdpowiedzUsuń