Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 23 lutego 2020

Placuszki bananowe na kefirze

Słodkie śniadanie, a może już obiad? Jak podchodzicie do tego typu placuszków? Jak dla mnie są świetnym rozwiązaniem o każdej porze dnia, jednak nieco inne zdanie mają moi mężczyźni... O ile młodsi jeszcze gdzieś tam zjedzą "w międzyczasie" tak dla najstarszego takie jedzenie w ogóle nie istnieje. Nawet jako deser ;) 



Składniki na ok 15 placuszków

300g mąki pszennej tortowej
1 duży kubek kefiru (400ml)
2 jajka
2 łyżki drobnego cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 banany
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żółtka , kefir oraz cukier miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w 0,5cm plastry.
Do mąki dodajemy mieszankę z żółtkami, a następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Olej rozgrzewamy i nakładamy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy i układamy po kilka plasterków banana. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub dżemem.


Zapraszam do śledzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE 💕

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.