Składniki na ok 15 placuszków
300g mąki pszennej
tortowej
1 duży kubek
kefiru (400ml)
2 jajka
2 łyżki drobnego
cukru
1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia
2-3 banany
Olej do smażenia
Sposób
przygotowania:
Żółtka , kefir
oraz cukier miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w 0,5cm plastry.
Do mąki dodajemy
mieszankę z żółtkami, a następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy do
uzyskania jednolitej konsystencji.
Olej rozgrzewamy i
nakładamy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy i układamy po kilka plasterków
banana. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a następnie odsączamy z tłuszczu na
ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub dżemem.
Zapraszam do śledzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE 💕
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.