Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 3 lutego 2020

Surówka z białej kapusty

W weekend w końcu odżyłam. Jeszcze nie do końca, ale antybiotyk powoli stawia mnie na nogi. Takie mam przynajmniej wrażenie ;) Zrobiłam pierogi, usmażyłam oponki, a dziś do mięsa stwierdziłam że przygotuję surówkę, choć moje chłopaki nie za bardzo za nimi przepadają i jeśli mówimy o dodatku do obiadu, to Olek prócz mizerii uznaje tylko marchewkę z jabłkiem, a Adaś do tej listy może jeszcze buraczki dorzucić. Wszelkie inne, nawet jeśli znajdą się na talerzu, to są skutecznie pomijane. Za to ja uwielbiam i od czasu do czasu próbuję nowych połączeń. Oczywiście nowych dla mnie, bo dla kogoś może być to niczym odgrzany kotlet. Mam jednak nadzieję, że przynajmniej część z Was stwierdzi, że "Nie! Tego nie jadłam/em! Muszę zrobić:)" i wrzuci swoją surówkę np na IG oznaczając mój profil @kuchniawczekoladzie :)


Składniki:

¼ główki białej kapusty
1 czerwone jabłko
1 marchewka
1 por
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Kilka kropel soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pora dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki i przelewamy wrzątkiem, by nieco zmiękł. Odcedzamy i studzimy. Kapustę szatkujemy na grubszych oczkach, podobnie umyte, ale nie obrane jabłko, a marchewkę ścieramy na tych całkiem drobnych. Składniki na surówkę łączymy ze sobą i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.