Składniki na 2 chałki
Ciasto drożdżowe:500g mąki pszennej
150ml mleka
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
1 żółtko
100g miękkiego masła (82%)
1 łyżeczka soli
50g czosnku niedźwiedziego
50g świeżego szpinaku
Garść orzechów włoskich
30g parmezanu
Ok 70ml oliwy z oliwek½ łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Nature
Ewentualnie pieprz do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby)
Dodatkowo:
1 ubite białko do posmarowania chałki2-3 łyżki tartego parmezanu do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mleko podgrzewamy do temp. Ok 30-35ºC (nie
więcej), rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę
przesiewamy, dodajemy jajka+ żółtko, miękkie masło, sól oraz zaczyn. Wyrabiamy
na gładkie ciasto (nie powinno się kleić do rąk- jeśli jest inaczej dosypujemy
odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy). Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Pesto z czosnku niedźwiedziego:
Orzechy prażymy na suchej, gorącej patelni. Przekładamy wraz z pozostałymi składnikami (prócz oliwy) do pojemnika miksującego i rozdrabniamy kilkanaście sekund na najwyższych obrotach. Na końcu dodajemy oliwę i mieszamy powoli do uzyskania odpowiedniej (jednak nie za rzadkiej) konsystencji.
Chałki:
Gotowe ciasto raz jeszcze wyrabiamy i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na prostokąt o długości ok 20cm i szerokości 8-10cm. Smarujemy odrobiną pesto i zwijamy w ciasny rulonik zaczynając od dłuższej strony. Sklejamy końce ciasta i rolujemy chwilę- do uzyskania wałka o długości ok 25cm. 6 takich wałków układamy obok siebie, sklejamy końce i zaplatamy. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Chałki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut. Przed pieczeniem smarujemy ubitym białkiem i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 25 minut (do zrumienienia). Upieczone studzimy na kratce. Podajemy z masłem lub jako dodatek do zup- kremów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.