Składniki na 12 sztuk:
2 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki jogurtu gęstego naturalnego
¹/₃ szklanki oleju
1 łyżeczka pasty waniliowej
Garść świeżego szpinaku
Szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki obtoczonych w mące owoców- np.
jagód i porzeczek
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę zagniatamy dokładnie
i chowamy do zamrażarki w woreczku. Olej miksujemy ze szpinakiem. Jajka
ucieramy z cukrem, stopniowo dolewamy jogurt, a następnie olej ze szpinakiem i
pastę waniliową. Składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy
przez sito i dodajemy partiami do składników mokrych, za każdym razem dokładnie
mieszając. Na końcu dodajemy owoce (na siteczku otrzepujemy z nich nadmiar
mąki). Mieszamy i nalewamy do przygotowanych papilotek, ustawionych w formie do
pieczenia muffinek. Przygotowaną
kruszonkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 20-22 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.