900g mąki pszennej typ 550
500ml letniej wody
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy
odrobinę letniej wody i łyżkę mąki, pozostawiamy do podrośnięcia na ok 10
minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, pozostałą letnią wodę, olej oraz zaczyn.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji- ok 5 minut mikserem lub 10 minut
ręcznie. Gładkie ciasto przekładamy do czystej, naoliwionej miski i przykrywamy
ściereczką. Odstawiamy na ok godzinę. Przed upływem czasu wyrastania do piekarnika
wkładamy naczynie żaroodporne (lub dwa mniejsze) wraz z pokrywkami i włączamy
piekarnik na 220ºC z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, jeśli
trzeba- dzielimy na dwie równe części i obsypujemy mąką. Ostrożnie przekładamy
do nagrzanego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszając
jednocześnie temperaturę do 200ºC i ustawiając pokrętło na grzanie góra-dół.
Pieczemy około 30 minut, po tym czasie pokrywkę ściągamy i pieczemy ok 20-25
minut, do uzyskania odpowiedniego dla nas spieczenia. Upieczony chleb od razu
wyciągamy z naczynia i studzimy na metalowej kracie.
Pamiętajcie, by użyte naczynie żaroodporne
było odpowiednie do pieczenia w wyższych temperaturach!
Ciasto koniecznie wkładamy do gorącego
naczynia, w innym przypadku upieczony chleb przywrze i będzie go ciężko
wyciągnąć.
Jeśli nie wiesz czy
chleb już jest odpowiednio upieczony w środku, sprawdź to starą metodą.
Postukaj chleb od spodu, jeśli wyda głuchy dźwięk- chleb jest upieczony!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.