Składniki na ok 25 sztuk (2 porcje)
Ciasto:
200g mąki pszennej
2 jajka
Większa szczypta soli
½ łyżeczki przyprawy Vegeta Nature do mozzarelli i pomidorów
Farsz:
2 łyżki masła
1 duża cebula
4 pomidorki suszone na słońcu (nie z oleju)
1 pęczek botwinki (razem z liśćmi)
300g białego sera półtłustego
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej VegetaNature
Pieprz do smaku
Do podania:
Masło stopione z kilkoma gałązkami świeżego
tymianku
Sposób przygotowania
Ciasto:
Jajka wbijamy do mąki, dodajemy sól, przyprawę
i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na około
godzinę na blacie. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na
rozgrzane masło. Dodajemy drobno posiekane pomidory, a następnie obrane,
rozdrobnione wraz z liśćmi buraki. Smażymy do miękkości na małym ogniu, ciągle
mieszając. Zestawiamy do przestudzenia i łączymy z pokruszonym białym serem.
Doprawiamy do smaku Vegetą Nature oraz pieprzem.
Wracamy do ciasta ;)
Dzielimy je na 2-3
części i zabieramy się za pierwszą z nich. Wałkujemy (najlepiej przy pomocy
maszynki) na bardzo cienkie (1mm), długie płaty starając się jak najmniej
podsypywać mąką. Na połowę rozwałkowanego ciasta nakładamy w odstępach kulki z
farszu, dookoła niego smarujemy ciasto czystą wodą i przykrywamy drugim
arkuszem ciasta. Dociskamy ciasto tak, by pozbyć się całego powietrza ze środka,
dokładnie sklejamy i wycinamy foremką. Postępujemy tak, aż do wykorzystania
farszu. Z reszty ciasta zrobiłam odrobinę makaronu tagliatelle (co by się nic nie zmarnowało). Gotowe ravioli wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na wierzch. Polewamy szczodrze masłem tymiankowym. Podajemy na ciepło.
Cudowny przepis. Też uwielbiam mączne dania i kocham pierogi.
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie :)