Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 18 maja 2020

Spaghetti ze szpinakiem

Kiedy jakiś czas temu Mąż polubił bezmięsne spaghetti, byłam szczerze zdziwiona. No bo po kim jak po kim, ale po nim bym się tego nie spodziewała 😅 Później przyszła obawa, że to może tylko chwilowe zauroczenie, ale kiedy nie tak dawno dopytał, kiedy będzie "zielone", postanowiłam nie protestować tylko skorzystać z tej propozycji. Tym bardziej, że szpinak rośnie jak szalony pod folią i grzechem byłoby go zmarnować.


Składniki dla 3-4 osób:

1 opakowanie makaronu spaghetti (400g)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
200g świeżego, rozdrobnionego szpinaku
250ml słodkiej 30% śmietanki
3 łyżki startego parmezanu
Pieprz, szczypta soli do smaku
Uprażone na suchej patelni orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti gotujemy al’dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając ok 100ml wody z gotowania makaronu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by się nie przypalił. Wrzucamy szpinak posiekany w rozdrabniaczu lub blenderem. Gdy szpinak zacznie wrzeć, dolewamy śmietankę wymieszaną z wodą z gotowania makaronu i dodajemy parmezan. Mieszamy do połączenia składników i odparowania płynu, a następnie łączymy z makaronem, starając się by sos w całości go pokrył. Podajemy na ciepło, posypane odrobiną podprażonych orzechów.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.