Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 16 maja 2020

Muffinki ze śliwkami

Inspirowane przepisem Doroty Świątkowskiej
Już kilka miesięcy upłynęło od momentu kiedy w moje ręce trafiła jej ostatnia książka "Moje wypieki z czekoladą". Kilka przepisów wypróbowane, ale z racji tego, że to jej praca, a ja robiłam toczka w toczkę- nie publikowałam. Jednak ten pomysł, to jest taki sztos, że po mojej niedużej modyfikacji śmiało mogę Wam polecić! Zróbcie przerwę od rabarbaru, poczekajcie na polskie, tańsze truskawki i weźcie w obroty suszone śliwki:)


Składniki na 12 muffinek:

150g suszonych śliwek
100ml rumu
250g mąki pszennej
50g czarnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
125ml oleju rzepakowego
150ml mleka
60ml espresso
1 łyżeczka pasty waniliowej
150g cukru trzcinowego
Pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Polewa:
80ml słodkiej 30% śmietany
80g mlecznej czekolady
20g mlecznej czekolady do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Śliwki drobno kroimy, zalewamy rumem i podgrzewamy. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. W drugiej misce za pomocą rózgi kuchennej łączymy ze sobą składniki mokre (jajka, olej, mleko, pastę waniliową, kawę) z cukrem. Gdy drobinki cukru będą mało wyczuwalne dodajemy stopniowo mąkę z kakao. Na końcu dokładamy śliwki i posiekaną czekoladę. Masą napełniamy przygotowane wcześniej, ustawione na specjalnej formie papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 20-25 minut. Pieczemy do suchego patyczka, a następnie wyciągamy babeczki na kratkę do studzenia.
Przygotowujemy polewę. Śmietankę solidnie podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i czekamy dwie  minutki. Mieszamy do rozpuszczenia a następnie dekorujemy babeczki. Wierzch posypujemy posiekaną czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.