Polecam w imieniu swoich oraz Rodzicielki 💝
½ kg mąki pszennej tortowej
300g masła
40g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
4 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 słoiczek marmolady
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy posiekane
drobno masło. Drożdże mieszamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy
śmietanę oraz żółtka. Utarte składniki dodajemy do mąki i tłuszczu. Wyrabiamy
dokładnie, dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy na grubość 2-3mm, przykładamy
okrągły talerzyk i wycinamy nożykiem okrąg, który dzielimy na 8 równych części.
Nakładamy na szerszą część odrobinę marmolady i ciasno zwijamy. Rogaliki
wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20-25 minut (do lekkiego
zrumienienia). Przestudzone oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.