Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 30 maja 2020

Rogaliki krucho drożdżowe

Po dłużej przerwie, w końcu jakiś czas temu odważyliśmy się odwiedzić moich Rodziców. Nie dość, że czekał na nas pyszny rosół z domowym makaronem, to Mamcia przygotowała jeszcze delikatne, kruche rogaliki, które dosłownie rozpływały się w ustach. Były tak małe, że można je było zjeść niemal "na raz". Tutaj nadzieniem była marmolada, ale spokojnie możecie użyć Waszych ulubionych "wypełniaczy". Doskonale sprawdzi się zarówno nutella jak i budyń. 
Polecam w imieniu swoich oraz Rodzicielki 💝



Składniki na ok 60 sztuk:

½ kg mąki pszennej tortowej
300g masła
40g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
4 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 słoiczek marmolady
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy posiekane drobno masło. Drożdże mieszamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę oraz żółtka. Utarte składniki dodajemy do mąki i tłuszczu. Wyrabiamy dokładnie, dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy na grubość 2-3mm, przykładamy okrągły talerzyk i wycinamy nożykiem okrąg, który dzielimy na 8 równych części. Nakładamy na szerszą część odrobinę marmolady i ciasno zwijamy. Rogaliki wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). Przestudzone oprószamy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.