Składniki:
3500g fasoli "Jaś"
200g wędzonego boczku
300g kiełbasy np śląska, toruńska
1 puszka pomidorów (400g)
100g koncentratu pomidorowego
200g wędzonego boczku
300g kiełbasy np śląska, toruńska
1 puszka pomidorów (400g)
100g koncentratu pomidorowego
2
łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 pełna łyżka mąki
ok 1 płaska łyżka soli
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 pełna łyżka mąki
ok 1 płaska łyżka soli
Pieprz do smaku
2 łyżki suszonego majeranku
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybieramy ziarenka jeśli są nadpsute i zalewamy 2l wody. Gotujemy min godzinę na wolnym ogniu.
W czasie gotowania fasoli podsmażamy na patelni pokrojony w kostkę boczek, a następnie uprażony boczek przekładamy do garnka, a na tłuszcz wrzucamy kiełbasę pokrojoną w talarki, posiekaną cebulę i czosnek. Usmażone składniki przekładamy do garnka z fasolą. Gotujemy nadal ok 30 minut.
Pomidory w puszce przekładamy do wysokiego naczynia i
miksujemy z koncentratem pomidorowym, mąką oraz cukrem. Wlewamy na gotującą się zupę i
doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i doprawiamy świeżo mieloną solą,
pieprzem oraz majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.