Takie mini pankejki na drugie śniadanie, to naprawdę świetna sprawa. Nie ma z nimi dużo pracy, ciasto zrobicie w mig, a smażenie to czysta przyjemność. Wystarczy skorzystać z mojego pomysłu na formowanie placuszków i pójdzie Wam naprawdę "z płatka"!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleko, jogurt, jajko, cukier, szpinak i sok z cytryny miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą ze szczyptą soli i miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem (sprawdzi się doskonale taka do picia wody podebrana dziecku). Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną jednorazowo dosłownie odrobiną oleju wyciskamy małe kleksy ciasta. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Podajemy z dżemem, czekoladą, owocami lub czym dusza zapragnie!
Fajny pomysł z tą butelką :) Urocze pankejki :)
OdpowiedzUsuń