Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 3 marca 2021

Sernik z rosą

Klasyk, można by rzec. Wierzcie mi jednak, że w życiu jadłam go może kilka razy i te razy policzyłabym na palcach jednej ręki. Robić też nie robiłam, więc obawy czy wyjdzie jak należy były spore, szczególnie o to czy tak pożądane kropelki pojawią się na powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika stałam nad nim niemal godzinę kukając jak złota rosa delikatnie osiada i pięknie stroi całość. A smak? Kremowy, delikatny i bardzo puszysty- taki jak lubię najbardziej! Polecam bardzo- choćby na Wielkanoc, bo domyślam się że jeszcze trochę i będziecie poszukiwać świątecznych inspiracji ;)

Składniki na blaszkę 24x36cm

Spód:
300g mąki krupczatki
150g masła
100g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka

Masa serowa:
2 kg wiejskiego twarogu
3 jajka
4 żółtka
1½ szklanki cukru (ok 300g)
2 opakowania cukru z wanilią (40g)
3 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
½ szklanki oleju

Beza:
6 białek
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania

Spód:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałkujemy i wylepiamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do lodówki na ok 15 minut, by się schłodziło. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC  na ok 10 minut.

Masa serowa:
Jajka, żółtka oraz cukier  zwykły i waniliowy miksujemy do uzyskania jasnego koloru. Stopniowo dodajemy potrójnie zmielony ser, oraz budynie rozmieszane w mleku i olej. Gotową, rzadką masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na ok 60 minut (warto mieć rozeznanie w swoim piekarniku i jeśli np przypala to od góry lub dołu- w zależności od potrzeby- włożyć blachę, by sernik się nie przypalił.
Po upieczeniu zmniejszamy temperaturę do 150ºC, ostrożnie uchylamy piekarnik i wykładamy bezę.

Beza:
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę kilka minut przed końcem pieczenia sernika. Do białek stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej bezy. Wykładamy ją delikatnie na gorący sernik i równomiernie rozprowadzamy. Szpatułką z "ząbkami" robimy ozdobne rowki (można użyć widelca). Sernik z bezą ponownie wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut we wspomnianych wcześniej 150ºC . Upieczone ciasto wyciągamy od razu z pieca i przenosimy w chłodne miejsce. Już po ok.20 minutach na wierzchu, w tych ozdobnych rowkach zaczną pojawiać się złote kropelki. To znak, że sernik się udał i będzie nie tylko dobrze smakował, ale i pięknie wyglądał.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.