Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 4 marca 2021

Pieczone pierożki z sosem chrzanowym

Powstały zupełnie przypadkowo i absolutnie nie miałam ich w planie. Mięso miało iść tak naprawdę na krokiety, ale ich przygotowanie przełożyłam na dzisiaj. Wszystko za sprawą konkursu z marką Duda, dlatego też na zdjęciach zobaczycie lokowanie ich produktu- kiełbasy krakowskiej, którą szczerze powiedziawszy lubimy tak bardzo jak i szynkę konserwową. Pierożki najlepiej podać na ciepło, z sosem chrzanowym smakują naprawdę zacnie, ale jeśli chcecie, to śmiało możecie podać z kubkiem gorącego barszczu lub zjeść na zimno. Jako drugie śniadanie też się fajnie sprawdzą ;)
To co? Robimy?!

Składniki na ok 35-40 sztuk

Ciasto:
250ml mleka
25g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 jajko
40g masła
500g mąki typ. 550
½ łyżeczki soli

Farsz:
1 duża cebula
200g kiełbasy krakowskiej Duda
250g pieczarek
200g gotowanego mięsa (np z rosołu)
100g sera wędzonego (u mnie oscypek)
100g masła do smażenia
sól, pieprz

Dodatkowo:
1 małe jajko + 1 łyżka mleka do smarowania pierożków
sezam

Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki majonezu
1 duża łyżka chrzanu tartego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy i pozostawiamy na ok 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy miękkie masło, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto- przy pomocy robota minimum 5 minut. Wyrobione ciasto powinno być bardzo elastyczne. Przekładamy do czystej miski i pozostawiamy do podwojenia objętości (ok 1 godzina). Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4mm i wycinamy krążki o śr. ok 7-8cm. Nakładamy porcję farszu. Mocno sklejamy.

Farsz:
Cebulę siekamy w mniejsze piórka i podsmażamy na rumiano na maśle. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki (jeśli są duże, to drobniej kroimy), następnie obraną kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki i słupki. Podsmażamy na rumiano i dodajemy zmielone mięso rosołowe. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 25 minut (pieczemy do uzyskania złotego koloru).

W tym czasie przygotowujemy sos, czyli mieszamy wszystkie składniki i delikatnie doprawiamy. Podajemy najlepiej na ciepło, ale spokojnie mogą też posłużyć jako zimna przekąska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.