Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 14 lutego 2015

Deser Zakochańców

Już dziś święto wszystkich zakochanych :)

Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się?


Składniki:

Na dwie porcje:
9 dużych truskawek
1 bita śmietana Śnieżka
350ml schłodzonego mleka
2 gałki lodów bakaliowych
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
10 pokruszonych ciastek- herbatników
4 serduszka czekoladowe do dekoracji


Sposób przygotowania:

Do wysokich kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 4 łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej układamy pokrojone w większe kawałki kolejne 2 truskawki. Przykrywamy kolejną warstwą pokruszonych herbatników, zalewamy pozostałą czekoladą i posypujemy, ale już tylko do dekoracji herbatnikami. Dekorujemy połówką czekoladowej truskawki i serduszkami. Podawać od razu, lub delikatnie schłodzony.

4 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)