Już dziś święto wszystkich zakochanych :)
Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się?
Składniki:
Na dwie porcje:
9 dużych truskawek
1 bita śmietana Śnieżka
350ml schłodzonego mleka
2 gałki lodów bakaliowych
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
10 pokruszonych ciastek- herbatników
4 serduszka czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do wysokich kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 4 łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej układamy pokrojone w większe kawałki kolejne 2 truskawki. Przykrywamy kolejną warstwą pokruszonych herbatników, zalewamy pozostałą czekoladą i posypujemy, ale już tylko do dekoracji herbatnikami. Dekorujemy połówką czekoladowej truskawki i serduszkami. Podawać od razu, lub delikatnie schłodzony.
Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się?
Składniki:
Na dwie porcje:
9 dużych truskawek
1 bita śmietana Śnieżka
350ml schłodzonego mleka
2 gałki lodów bakaliowych
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
10 pokruszonych ciastek- herbatników
4 serduszka czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do wysokich kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 4 łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej układamy pokrojone w większe kawałki kolejne 2 truskawki. Przykrywamy kolejną warstwą pokruszonych herbatników, zalewamy pozostałą czekoladą i posypujemy, ale już tylko do dekoracji herbatnikami. Dekorujemy połówką czekoladowej truskawki i serduszkami. Podawać od razu, lub delikatnie schłodzony.
pewnie, że się skusimy!
OdpowiedzUsuńSmacznie i efektownie!
OdpowiedzUsuńJa bym się skusiła, bo smakowicie te pucharki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :)
OdpowiedzUsuń