Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej
postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość
:) Polecam, są bardzo smaczne!
Składniki:
Na ok 80 pierogów:
Ciasto:
4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu
1 płaska łyżka soli
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
1/3 szklanki oleju
Farsz:
4 duże ziemniaki
400g sera białego
10 pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki maggi
1 płaska łyżka ziarenek smaku
1 łyżeczka pieprzu
100g margaryny
Omasta:
5 pieczarek dużych
1 cebula
50g margaryny
Sposób przygotowania:
1. Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty.
3. Ugotowane pierogi mieszamy z usmażonymi pieczarkami z cebulką.
Składniki:
Na ok 80 pierogów:
Ciasto:
4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu
1 płaska łyżka soli
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
1/3 szklanki oleju
Farsz:
4 duże ziemniaki
400g sera białego
10 pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki maggi
1 płaska łyżka ziarenek smaku
1 łyżeczka pieprzu
100g margaryny
Omasta:
5 pieczarek dużych
1 cebula
50g margaryny
Sposób przygotowania:
1. Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty.
3. Ugotowane pierogi mieszamy z usmażonymi pieczarkami z cebulką.
Efekt końcowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.