Wspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z
dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i
... ostra :)
Składniki:
Na 3 porcje:
2 średnie filety z kurczaka
2 papryczki pepperoni lub 1 chili
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 placki tortilli
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie"
1 biała cebula
1 czerwona cebula
Sos guacamole:
1 awokado dojrzałe
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 malutka cebula biała
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu do smaku
Sos salsa:
2 drobno pokrojone pomidory
1 papryczka pepperoni
2 szczypty chili w proszku
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka biała
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie kroimy paprykę w długie paski i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w pióra i również rumienimy delikatnie na łyżce oleju.
3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem.
4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sos salsa: Pomidory kroimy na malutkie kawałki kawałki, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Składniki:
Na 3 porcje:
2 średnie filety z kurczaka
2 papryczki pepperoni lub 1 chili
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 placki tortilli
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie"
1 biała cebula
1 czerwona cebula
Sos guacamole:
1 awokado dojrzałe
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 malutka cebula biała
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu do smaku
Sos salsa:
2 drobno pokrojone pomidory
1 papryczka pepperoni
2 szczypty chili w proszku
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka biała
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie kroimy paprykę w długie paski i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w pióra i również rumienimy delikatnie na łyżce oleju.
3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem.
4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sos salsa: Pomidory kroimy na malutkie kawałki kawałki, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Efekt końcowy:
kolorowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńtakie fajity kojarzą mi się z majówkowym grillowaniem :) cudownie!
OdpowiedzUsuńja je dopiero odkrywam, ale na pewno jeszcze nie raz u mnie zagoszczą :) dziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na zdjęcie:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń