Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 10 lutego 2015

Śląski skubaniec z wiśniami

W kuchni śląskiej popularnymi ciastami były skubańce. Nazwa pochodzi od sposobu wykonania, czyli skubania ciasta przed pieczeniem. Wersja z użyciem mrożonych owoców jest równie smaczna jak ta ze świeżymi owocami lata.Ciasto wspaniałe, bo nie dość że szybko się je robi, to równie szybko znika.


Składniki:

Na tortownicę o śr. ok. 20cm
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g zimnego masła
50g cukru pudru
1 łyżka śmietany
2 żółtka
1 łyżka kakao

Piana:
2 białka
1/2 szklanki cukru kryształu

Ponadto:
1 opakowanie wiśni mrożonych
cukier puder do posypania wierzchu


Sposób przygotowania:

1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała.


2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce.


3.  Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. 


 Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki. 


Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy- zapraszam!

2 komentarze:

  1. u mnie też pleśniak ostatnio, tylko ja go robię zawsze z dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty. Z owocami jeszcze nie jadłam, ale myślę, że wiśnie bardzo fajnie się w tym cieście sprawdzaja :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.