W kuchni śląskiej popularnymi ciastami były skubańce. Nazwa
pochodzi od sposobu wykonania, czyli skubania ciasta przed pieczeniem.
Wersja z użyciem mrożonych owoców jest równie smaczna jak ta ze świeżymi
owocami lata.Ciasto wspaniałe, bo nie dość że szybko się je robi, to równie szybko znika.
Składniki:
Na tortownicę o śr. ok. 20cm
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g zimnego masła
50g cukru pudru
1 łyżka śmietany
2 żółtka
1 łyżka kakao
Piana:
2 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
Ponadto:
1 opakowanie wiśni mrożonych
cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała.
2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce.
3. Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.
Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki.
Składniki:
Na tortownicę o śr. ok. 20cm
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g zimnego masła
50g cukru pudru
1 łyżka śmietany
2 żółtka
1 łyżka kakao
Piana:
2 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
Ponadto:
1 opakowanie wiśni mrożonych
cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała.
2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce.
3. Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.
Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki.
Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy- zapraszam!
u mnie też pleśniak ostatnio, tylko ja go robię zawsze z dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty. Z owocami jeszcze nie jadłam, ale myślę, że wiśnie bardzo fajnie się w tym cieście sprawdzaja :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione :D
OdpowiedzUsuń