Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 12 lutego 2015

Faworki- kruche i delikatne

Tłusty Czwartek! 
I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :)


Składniki:

25 dkg dobrej jakości mąki pszennej
3 żółtka
12 dkg śmietany 18%
2 dkg cukru pudru
1 mała łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu

olej do smażenia
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą cieniutko wałkujemy - max 2 mm. 


2. Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły.


3. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Asiu faworki wyszły idealne z Twojego przepisu. Są kruche i delikatne, a przy tym nie"napiły" tłuszczu. Rewelka !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.