Kolejny przepis na proste, a zarazem smaczne danie wyniesione z domu rodzinnego. Naleśniki, bo o nich mowa lubią zarówno dorośli jak i dzieci, a takie lekko przyrumienione na patelni smakują jeszcze lepiej.
Składniki:
Naleśniki:
0,5l mleka 3.2%
250ml wody niegazowanej lub przegotowanej
ok 350g mąki pszennej
1 jajko
1 białko
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Farsz:
0,5kg sera białego
1 żółtko
0,5 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1/2 buteleczki olejku waniliowego
Ponadto:
tłuszcz do smażenia naleśników (np. margaryna)
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Mleko, wodę, mąkę, jajko, białko, sól, cukier waniliowy oraz olej rzepakowy łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy cienkie naleśniki, uważając by się nie przypalały. Jeśli nie posiadamy dobrej patelni, użyjmy do smażenia dodatkowego oleju.
2. Ser miksujemy z żółtkiem i cukrem kryształem. Dodajemy cukier oraz aromat waniliowy. Mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy cieniutką warstwą farszu i zwijamy w trójkąty. Smażymy na margarynie na rumiany kolor i podajemy posypane cukrem pudrem.
Efekt końcowy:
O tak - te przyrumienione jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają fantastycznie, i na pewno tak samo smakują. :-)) Dawno juz takich naleśników nie robiłam, więc dziękuję, że mi o nich przypomniałaś! Twój blog jest świetny, bardzo fajne przepisy, i zdjęcia. A dzbanek na mleko z obrazkiem krówki, ten na zdjęciu z naleśnikami, jest bardzo ładny, i pocieszny! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAnonimie, bardzo mi miło :)
UsuńTo dokładnie smaki z dzieciństwa (na jakoś ilość mąki jest ten przepis?) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dopatrzenie:) Człowiek tyle razy sprawdza, a i tak gafę strzeli :) Ilość mąki już dodana :) Również serdecznie pozdrawiam :)
Usuń