Przepis na rybkę miałam wstawić wczoraj, ale wybaczcie... Spanie było silniejsze ode mnie, postanowiłam więc z nim nie walczyć tylko grzecznie zamknąć laptopa...
Dziś od rana też ciągle coś i dopiero teraz mogę Was poczęstować :)
Składniki:
na 2 porcje:
2 ryby- miruny ze skórą
2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
2 łyżeczki przyprawy do ryb
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
kolorowy pieprz w młynku
sól morska w młynku
dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia
Sposób przygotowania:
Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.
Jeśli mamy świeżą rybkę, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci.
Spokojnie wystarczy 15-18 minut.
Dziś od rana też ciągle coś i dopiero teraz mogę Was poczęstować :)
Składniki:
na 2 porcje:
2 ryby- miruny ze skórą
2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
2 łyżeczki przyprawy do ryb
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
kolorowy pieprz w młynku
sól morska w młynku
dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia
Sposób przygotowania:
Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.
Jeśli mamy świeżą rybkę, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci.
Spokojnie wystarczy 15-18 minut.
Bardzo apetyczna rybka i świetny blog, dodałam do ulubionych i będę zaglądała częściej . Zapraszam także do mnie :)
OdpowiedzUsuń