Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pikantny gulasz w bułce

Pikantny gulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom. 


Składniki:

Na 10 porcji:
10 dużych bułek
800g szynki surowej
350g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/4 papryki zielonej
1/4 papryki żółtej
1 papryczka pepperoni
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 pomidor
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
50g śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis
1 łyżeczka przyprawy do steków Bella- Bis
sól, przyprawa w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut.


 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.


 3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie.


4. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C.


Przyprawy Bella- Bis dostępne na stronie Producenta, zapraszam poniżej :) 

http://www.bellabis.pl/

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.