Pikantny gulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom.
Składniki:
Na 10 porcji:
10 dużych bułek
800g szynki surowej
350g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/4 papryki zielonej
1/4 papryki żółtej
1 papryczka pepperoni
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 pomidor
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
50g śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis
1 łyżeczka przyprawy do steków Bella- Bis
sól, przyprawa w płynie do smaku
10 dużych bułek
800g szynki surowej
350g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/4 papryki zielonej
1/4 papryki żółtej
1 papryczka pepperoni
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 pomidor
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
50g śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis
1 łyżeczka przyprawy do steków Bella- Bis
sól, przyprawa w płynie do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy
po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy
ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie
dusimy przez kolejne 45 minut.
2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę
pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na
osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa
dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.
3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz
mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie.
4. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym
gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 150st C.
Przyprawy Bella- Bis dostępne na stronie Producenta, zapraszam poniżej :)
Ciekawy i pyszny przepis ;)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny, mniam :)
OdpowiedzUsuń