Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 29 kwietnia 2015

Ciasto kiszone

Nietypowe ciasto, którego zrobienie choć proste, wymaga troszkę czasu. 
Na święta przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że i bez nich sobie poradzicie :)


Składniki:

Na blaszkę ok 40x30cm
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 jajka
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka drożdży

Krem:
4 jajka
1/2l mleka
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem
1 mały kieliszek wódki

Dodatkowo:
2 tabliczki mlecznej czekolady
wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:

1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać. Pozostawić na 8 godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto (ok 1,5szklanki). Ciasto jest miękkie, ciężko nawet przenieść je na wyłożoną papierem blaszkę, dlatego jeśli porobią się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp 180 st C (ok. 30 minut każdy).
2. 1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 cukry waniliowe, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy 8 dkg margaryny. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Polecam dekoracje kwiatowe Różana Kraina :)

4 komentarze:

  1. Nazwa mnie przyciągnęła do Ciebie:) Genialne ciacho-zapisuje do zrobienia, bo wszystkie mamcie robią pyszne ciasta:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis - nie spotkałam się do tej pory z kiszeniem ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)