Wraz z majem niektórzy zaczynają sezon grillowy. U mnie już dawno "po pierwszym razie" w tym roku, więc mogę się z Wami podzielić pomysłem na smacznego kurczaka z dodatkiem bazyliowego pesto i marynowanych pieczarek. Całość wspaniale uzupełnia mozzarella.
A więc bawcie się, grillujcie, odpoczywajcie i nie dajcie się choróbsku, które mnie nadal nie opuszcza...
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki zielonego pesto
10 malutkich marynowanych pieczarek
ok 5 dkg startego sera mozzarella
2 garści świeżej rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawa do grilla Bella-Bis
pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na ok godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu ok 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej.
Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub wedle uznania i własnych zachcianek :)
Przyprawy można zakupić w sklepie internetowym producenta, zapraszam do zapoznania się z ofertą Bella-Bis.
A więc bawcie się, grillujcie, odpoczywajcie i nie dajcie się choróbsku, które mnie nadal nie opuszcza...
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki zielonego pesto
10 malutkich marynowanych pieczarek
ok 5 dkg startego sera mozzarella
2 garści świeżej rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawa do grilla Bella-Bis
pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na ok godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu ok 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej.
Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub wedle uznania i własnych zachcianek :)
Przyprawy można zakupić w sklepie internetowym producenta, zapraszam do zapoznania się z ofertą Bella-Bis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.