Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 3 września 2015

Sajgonki po polsku

Część z Was już je na pewno widziała, ponieważ przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :)



Składniki:

Sajgonki:
20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie)
150g pieczarek
300g mielonej piersi z kurczaka
1/2 dużej papryki czerwonej świeżej
1/2 dużej papryki zielonej
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii

Dodatkowo:

1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu
12 płatów papieru ryżowego
1 małe jajko
3 łyżki mąki
6 łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

1,5l bulionu drobiowego
1 łyżeczka masła
350g + 150g pieczarek
1 cebula
4 płaskie łyżki mąki pszennej
100g śmietany 18%
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1/2 natki pietruszki
150ml zimnej, przegotowanej wody


Sposób przygotowania:

1. Sajgonki: Makaron wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy i wyciągamy po 5 minutach. Przelewamy obficie zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia.
2. Pieczarki, paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno siekamy, np przy pomocy rozdrabniacza. Dorzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką deseczkę i schładzamy w lodówce.


 3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji na opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik.


 4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę i mieszamy do pozbycia się grudek. Dodajemy ok 50 ml wywaru z pieczarek. Mieszamy i dodajemy do sosu. 150g pieczarek siekamy w pół talarki i przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Rumienimy często mieszając. Sos doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz pieczarki z cebulką.


2 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)