Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 4 listopada 2015

Burrito meksykańskie

Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej i zdecydowanie lubicie ostrą kuchnię, to zapraszam na burrito w moim wykonaniu. Bardzo syte, bardzo smaczne, bardzo ostre. Choć przyznam bez bicia, że dla siebie zrobiłam ciut lżejszą wersję ;)


Składniki:

Na dwie duże porcje:

2 placki- tortille o śr. 30cm
2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów
50 dkg mięsa mielonego
1 opakowanie mrożonki meksykańskiej
6 łyżek przecieru pomidorowego
2 płaskie łyżeczki chili
1 łyżeczka ostrej papryki
1 ząbek czosnku
sól do smaku

1/2 woreczka ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda. 
Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje.
Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części.


Ja podzieliłam na mniejszą- dla siebie- do której dołożyłam ryż by było łagodniejsze oraz większą- dla Męża:) Farsz układamy na środku placka i zwijamy w rulonik.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)